När jag och Jan Carlzon rev pyramiderna på SAS!

Jan Carlzon var min chef under min tid på SAS Servicepartner. Han publicerar nu en ny bok, ”Se människan!”

Jag jobbade på 90-talet inom SAS koncernen, på restaurangdivisionen. Jag var väldigt inspirerad av Jan Carlzons ledarstil, som är lika aktuell idag. Hans bok ”Riv pyramiderna” slog igenom stort och är fortfarande den mest sålda ledarskapsboken i Sverige.

Några av hans principer är:

  • Se alltid människan, som den den innerst inne är.
  • Sätt upp ett mål, vilken väg vi ska gå, och dela ut fullt ansvar till de som går vägen med dig.
  • Nöjda kunder är vårt fokus.
  • De som jobbar närmast kunden ska få fullt ansvar och ta besluten, inte ledningen.

Jag var då 27 år, och var vid den tidpunkten bl.a chef för restaurangverksamheten på Rosenbad. Uppdraget där var att förbättra service och matkvalitet för personalen på departementen, stadsråden och respresentationen.

Jag var förstås ganska grön, och förstod att om jag skulle lyckas behövde jag tänka bortom vad jag hittills gjort. Utmaningen var att bygga ett ledarskap där min oerfarenhet inte var proppen, och få ut full kapacitet ur medarbetarna, och överträffa de högt ställda förväntningarna. Jag tillämpade därför vad man kallar ”delta-management” dvs när alla gässen flyger i rote och turas om att dra lasset längst fram. (då visste jag förstås inte att det fanns en sån modell, den kändes bara naturligt).

Jag byggde framgången på:

  • Alla kockar och värdinnor  närmast gästen var hjältarna, inte chefen.
  • Alla ska känna sig sedda och viktiga.
  • Vi lagade all mat från grunden.

Resultaten kom snabbt, det blev en stor succé, kön ringlade ut på gatan. Teamet som gjorde jobbet kommer alltid att finnas i mitt hjärta. <3

Nu hjälper jag ledare och entreprenörer att vara en chef som inte står vägen för framgången, som  ju bara kan komma genom teamet. Se egnavagen.se

Lyssna till denne legendar till företagsledare med ikonstatus – nu fyller han 80 år och har skrivit boken ”Se människan” Intervjun hör du här i pod-avsnittet: https://sverigesradio.se/avsnitt/1723149

Rulla till toppen